Welkom!

Met deze site (in ontwikkeling) willen wij een bijdrage leveren om op een open, positieve en constructieve wijze de hierna vermelde thema's te belichten.

De site wil verder een gids zijn naar- en een podium bieden voor waarnemingen en ideeën met betrekking tot die thema's uit allerlei bronnen.

Zelf een bijdrage leveren?

Indien gewenst kunt u ook zelf een bijdrage leveren. Neem in dat geval even contact met ons op.

 

Zoeken

Realisatie website:

sp ezwebdesign

groente- en fruitkalender van Milieu Centraal

Op de site van Milieu Centraal is te lezen op welke wijze wij milieubewust onze groente en fruit inkopen kunnen doen.

Want hoe kom je te weten hoeveel energie en hulpmiddelen het kost om bijvoorbeeld verse frambozen of sperziebonen buiten het Nederlandse seizoen in de winkel te krijgen. Dat is niet te zien aan het product. De groente- en fruitkalender helpt die keuze te vergemakkelijken.

Klik hier voor de kalender.

Opinie: 'De 'echte' prijs van boontjes of broodbeleg? Geen idee'

De prijs van producten, of het nu voedsel betreft, gebruiksartikelen of wat dan ook, staat vaak in geen verhouding tot de milieubezwaren die de productie of de vervoersstromen met zich meebrengen. Voor de consument is het vaak lastig om die bezwaren goed in beeld te krijgen.

 

Op de site van de Volkskrant staat een opinieartikel van Eva van den Broek van ScienePalooza.

Het artikel begint met de constatering dat we in de supermarkt helemaal geen rekening kunnen houden met de 'echte' prijs van voedsel. Er is immers geen label dat aangeeft welk broodbeleg duurzamer is. Zelfs de meest goedwillende consument heeft geen idee hoe het transportverbruik van boontjes uit Kenia zich verhoudt tot het energiegebruik van boontjes uit de Nederlandse kassen.

We kantelen nu de energie-, water-, en vervuilingskosten af op de omgeving, en daarmee op onszelf in de toekomst.

Lees het hele artikel hier

Stadsboerderij de Caetshage Culemborg

stadsboerderijstadsboerderij2Stadsboerderij in Culemborg, even buiten de oude kern. Onderdeel van ecologische wijk Eva Lanxmeer. Plek voor ontmoeting, zorg en educatie. Groot 6 hectare, waarvan ca 2,5 hectare wordt gebruikt voor voedselproductie en ½ hectare voor bloementeelt. De rest is water, wandelruimte e.d.. Afzet duurzaam geproduceerde producten grotendeels in gemelde ecologische wijk. De boederij heeft verder een functie voor Culemborg en omstreken. Naar de website van de organisatie klik hier

slechte fruitoogst verwacht door sterk wisselend winterweer

bloesemOp de site van de Rabobank staat het volgende bericht:

De fruitteelt lijdt voor tientallen miljoenen euro's schade als gevolg van de strenge winter. De schade is het ergste in Flevoland en Noord-Holland, maar ook delen van Utrecht, de Betuwe en Brabant zijn zwaar getroffen. De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) heeft dat woensdag meegedeeld.

De schade doet zich vooral voor bij peren, maar ook bij andere fruitgewassen. In Flevoland wordt een perenoogst verwacht van slechts 20 tot 30 procent van het normale niveau. Sommige ondernemers in Noord-Holland en en Flevoland hebben zelfs helemaal geen oogst.

De exacte oogstverwachtingen zijn pas tegen de zomer vast te stellen. Maar uit de dode bloemknoppen en inwendige bruinverkleuringen van de stammen blijkt al dat de oogst flink tegenvalt, aldus de NFO. "Door de natte herfst en de relatief hoge temperaturen in december en januari waren de bomen niet geheel in winterrust en daardoor gevoelig voor de vorst in februari van dit jaar."

© Klimaatladder.nl