Welkom!

Met deze site (in ontwikkeling) willen wij een bijdrage leveren om op een open, positieve en constructieve wijze de hierna vermelde thema's te belichten.

De site wil verder een gids zijn naar- en een podium bieden voor waarnemingen en ideeën met betrekking tot die thema's uit allerlei bronnen.

Zelf een bijdrage leveren?

Indien gewenst kunt u ook zelf een bijdrage leveren. Neem in dat geval even contact met ons op.

 

Zoeken

Realisatie website:

sp ezwebdesign

VN waarschuwt voor mogelijk catastrofale voedselprijzen

Dit meldt Dow Jones Newswires.

De Verenigde Naties (VN) roepen op tot directe actie om te voorkomen dat de wereldwijde stijging van de voedselprijzen uitdraait op een catastrofe, maar benadrukken dat paniekaankopen en restricties op de export geen oplossing vormen.

De recente flinke stijging van de prijzen van mais, tarwe en sojabonen, veroorzaakt door de aanhoudende droogte die wereldwijd oogsten verwoest, voeden de angst dat er een nieuwe voedselcrisis aan het ontstaan is, vergelijkbaar met die in 2007-08.

Volgens de Voedsel- en landbouworganisatie (FAO), het Wereldvoedselprogramma (WFP) en het Internationaal Fonds voor Landbouwontwikkeling (IFAD), alledrie VN-organisaties, kan een snelle en internationaal gecoordineerde actie voorkomen dat de situatie escaleert.

Zij zien twee aan elkaar verwante problemen die aangepakt moeten worden, namelijk de hoge voedselprijzen die grote impact kunnen hebben op landen die veel importeren en op de armste naties, en een langlopende kwestie over hoe voedsel geproduceerd, verhandeld en geconsumeerd wordt, met een groeiende wereldbevolking bij toenemende vraag en de verandering van het klimaat.

Daarnaast waarschuwen de drie organisaties dat de wereld kwetsbaar is voor flinke prijsstijgingen, omdat de wereldwijde graanproductie zelfs in een normaal jaar nauwelijks de groeiende vraag naar levensmiddelen, diervoeding en brandstof aankan. Dit risico komt met name voort uit het feit dat er maar een handje vol landen is dat op grote schaal basisvoedsel produceert en wanneer deze landen door bijvoorbeeld droogte of juist te veel regen getroffen worden, dit direct doorwerkt naar de landen waaraan ze leveren.

Vorige week meldde de Wereldbank reeds dat de mondiale voedselprijzen in juli met 10% zijn gestegen, met name vanwege een aanhoudende droogte in de Verenigde Staten, waar de productie van mais en sojabonen daar onder te lijden heeft. Tegelijkertijd hebben soortgelijke weersomstandigheden in Rusland, Oekraine en Kazachstan invloed op de graanproductie aldaar.

- Door Michael Haddon en Christopher Emsden; vertaald en bewerkt door Marleen Groen; Dow Jones Newswires; +31 20 571 52 00; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

(END) Dow Jones Newswires

September 04, 2012 09:45 ET (13:45 GMT)

Copyright (c) 2012 Dow Jones & Company, Inc.

Magere oogst Franse wijnboeren

Dit bericht staat op de site van de Volkskrant.

De opbrengst zal de laagste sinds 1991 zijn. Oorzaak van de terugval zijn vorst en hagel van de afgelopen maanden.

Lees het hele artikel hier.

 

Betalen voor gewicht van het gerecht: minder verspilling voedsel

lekkergecIn Gent (België) staat Lekker GEC, een eco-veggie-biorestaurant. Het echt bijzondere aan dit restaurant is, dat vanaf 2010 niet per portie maar op basis van gewicht van het gerecht wordt afgerekend. Dit concept oogst veel waardering bij de klanten. Op hun site www.lekkergec.be vermelden ze:
"Lekker GEC werkt zo ecologisch mogelijk: we letten op het waterverbruik, springen bewust om met energie, gebruiken ecologische materialen voor de inrichting. En we gaan bewust om met eten. Daarom laten we je zelf kiezen hoeveel je neemt van dagschotel en salade. En je betaalt enkel voor wat je neemt, volgens gewicht. Zo zullen we minder waardevol voedsel weg moeten gooien! "
Het restaurant maakt deel uit van de CVBA 'Gents Ecologisch Centrum', afgekort: GEC. Dit centrum:

Lees meer...

Oxfam luidt noodklok over race om land

oxfam novib_logo1Oxfam Novib publiceert op 22 september 2011 het nieuwe rapport Land and Power. Het rapport behandelt de mondiale strijd om vruchtbare landbouwgrond en de groeiende wereldwijde handel hierin. Deze ontwikkeling gaat vaak ten koste van de arme, lokale bevolking die zonder enig overleg hun huizen en broodwinning verliezen – soms met geweld – zonder dat daar enige compensatie tegenover staat. Uit het Oxfam Novib-rapport Land and Power blijkt dat sinds 2001 niet minder dan 227 miljoen hectaren land zijn verkocht of verpacht in grote land-contracten, vooral aan internationale investeerders. Het gebrek aan openheid en de geheimzinnigheid waarmee deze landovereenkomsten worden omringd, maken het moeilijk om precieze cijfers te bemachtigen. Tot nu toe zijn 1.100 overeenkomsten, met een totale grootte van 67 miljoen hectaren, uitgebreid onderzocht en ontdubbelt. De helft daarvan ligt in Afrika, en beslaat een gebied bijna zo groot als Duitsland. Deze gegevens zijn afkomstig van het Land Matrix Partnership waar Oxfam onderdeel van is.

Lees meer...

'Echt eten' verkopen in het land van veel en vet en vlees

koeOnder deze titel staat in de Volkskrant van 23-07-2011, in de rubriek DUURZAAM ONDERNEMEN een interessant artikel over Foragers, een kruidenierszaak in New York. De eigenaren wilden oorspronkelijk alles wat in de winkel lag voorzien van een simpel etiket met een klein verhaal. Waar komt het vandaan, van wie is het en hoe is het hier gekomen? 

Lees meer...

© Klimaatladder.nl