Welkom!

Met deze site (in ontwikkeling) willen wij een bijdrage leveren om op een open, positieve en constructieve wijze de hierna vermelde thema's te belichten.

De site wil verder een gids zijn naar- en een podium bieden voor waarnemingen en ideeën met betrekking tot die thema's uit allerlei bronnen.

Zelf een bijdrage leveren?

Indien gewenst kunt u ook zelf een bijdrage leveren. Neem in dat geval even contact met ons op.

 

Zoeken

Realisatie website:

sp ezwebdesign

Dammen bedreigen voedselzekerheid in Mekongbekken

Dit meldt de Volkskrant op haar site.

De bouw van tientallen dammen, bedreigen de vissen en rijstproductie in het Mekongbekken. Daardoor komt de voedselzekerheid in gevaar, zeggen experts. De Mekong loopt door China, Myanmar, Laos, Thailand en Cambodja naar de Mekongdelta in Vietnam. Er wonen naar schatting 60 miljoen mensen in het Mekongbekken en 80 procent van hen hangt voor zijn voedsel af van het water van de benedenloop van de Mekong en zijn zijrivieren.

Tegen 2030 moeten er 88 dammen gebouwd zijn op de Mekong. In China zijn er al zeven klaar en zijn er nog twintig in voorbereiding.

Lees het hele artikel hier

 

VN voorspelt: 'Wereldwijde voedselcrisis in 2013'

Dit item staat op de site van de Volkskrant op 14 oktober 2012.

Door de dit jaar mislukte oogsten in de VS, Oekraïne en andere landen, zijn de graanreserves geslonken tot hun laagste niveau sinds 1974.

'We produceren minder dan we consumeren. Daardoor raken voorraden uitgeput. De aanvoer is enorm klein en over de hele wereld zijn de reserves bijzonder klein. Daardoor is er geen ruimte voor onverwachte omstandigheden volgend jaar', stelt Abdolreza Abbasian, economist bij de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties.

Een van 's werelds belangrijkste milieu-experts Lester Brown waarschuwt dat het wereldwijde voedselsysteem elk moment kan instorten.  Het klimaat is immers niet meer betrouwbaar.

Wereldvoedselprijzen in juli opnieuw omhoog

Dit meldt NRC Handelsblad.

Na drie maanden van lichte daling zijn de wereldvoedselprijzen in juli weer met 6 procent omhoog gegaan aldus de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, FAO. Door aanhoudende droogte in VS wordt een slechte maisoogst verwacht. In Rusland valt graanoogst tegen. De verwachting van de FAO is dat ook de rijstprijzen op zullen lopen als gevolg van droogte in India.

Feiten en weetjes over bijen

bijen4Op de site van NRC Handelsblad een beschouwing over het belang van de bij.

Aanleiding is een verontrustende mededeling in nrc.next. In een artikel over muziekfestival Solar in Roermond zei kunstenaar Servaes Koers vorige maand dat er momenteel sprake is van grote bijensterfte. Volgens Koers zou vervuiling de voornaamste oorzaak van de bijensterfte zijn. De gevolgen zijn volgens Koers mogelijk catastrofaal. „Als de bijen sterven, volgt de mensheid binnen twee jaar", zei hij.

next.checkt: volgt de mensheid inderdaad als de bijen verdwijnen?Waar is het op gebaseerd?

Lees het artikel hier 

Wintersterfte onder bijen wederom hoog

De Volkskrant meldt op haar site dat de wintersterfte onder bijenvolken in Nederland vorig jaar net als de jaren daarvoor hoog was. De sterfte vertoont daarbij sterke regionale verschillen. In Friesland, Groningen, Flevoland en Noord-Brabant was die opnieuw significant hoger dan in andere provincies.

Lees het hele artikel hier

© Klimaatladder.nl