Welkom!

Met deze site (in ontwikkeling) willen wij een bijdrage leveren om op een open, positieve en constructieve wijze de hierna vermelde thema's te belichten.

De site wil verder een gids zijn naar- en een podium bieden voor waarnemingen en ideeën met betrekking tot die thema's uit allerlei bronnen.

Zelf een bijdrage leveren?

Indien gewenst kunt u ook zelf een bijdrage leveren. Neem in dat geval even contact met ons op.

 

Zoeken

Realisatie website:

sp ezwebdesign

Theorie: door kappen regenwouden minder wind en regen

De site van de Volkskrant meldt dat regenwouden volgens een theorie een cruciale rol spelen bij het ontstaan van wind, en daardoor ook van regen. De theorie staat in het wetenschappelijke tijdschrift New Scientist. Volgens de onderzoekers zal het kappen van de regenwouden zorgen voor het verdwijnen van de wind. De condensatie van miljoenen liters water boven grote wouden zorgt voor een gigantisch effect, zo zegt natuurkundige Anastassia Makarieva van de universiteit van Sint-Petersburg in Rusland.

Lees het hele artikel  

 

Volgens haar was er nog nooit een theoretisch onderzoek gevoerd naar de verandering in druk - een noodzakelijke voorwaarde voor het ontstaan van wind - die dat effect met zich meebrengt. Door het condenseren van waterstof wordt het volume kleiner en daardoor de druk lager. Door dit drukverschil ontstaat wind.

'Dit lijkt een krachtig mechanisme dat weerpatronen over de wereld beïnvloedt', zegt coauteur Douglas Sheil van de Southern Cross University in het Australische Lismore.

Geen wind en regen meer
De onderzoekers berekenden nu dat de wind die zo ontstaat, ook de winden aandrijft die de oceaanlucht over het land drijft. Als de regenwouden worden omgekapt, zal die wind dus verdwijnen, zo luidt de controversiële conclusie. En meteen zal ook de regen verdwijnen, die de wind met zich meebrengt.

Dat de condensatie van vocht leidt tot een verlaging van de luchtdruk en wind doet ontstaan, is nooit in vraag gesteld. Maar klimatologen hebben nooit een groot belang aan dat effect gehecht.

'In de standaardtheorieën zal de regenval op het land met 10 tot 30 procent afnemen als de wouden verdwijnen. Volgens onze theorie is dat wellicht negentig procent of meer', aldus Sheil.

Fysisch correct
'Het proces dat door hen beschreven wordt, is fysisch correct', bevestigt Judith Curry van het Georgia Institute of Technology, die niet aan het onderzoek meewerkte. 'Maar de vraag is wat de relatieve omvang ervan is, in vergelijking met andere processen'. Ze denkt wel dat deze theorie zou kunnen verklaren waarom klimaatmodellen moessons en orkanen niet correct kunnen voorspellen.

'Een op tien dier- en plantsoorten sterft tegen 2100 uit'

Een op tien dier- en plantsoorten sterft uit tegen 2100 als de huidige klimaatverandering zich verder ontwikkelt. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Exeter in Groot-Brittannië.

Lees het hele artikel op de site van de Volkskrant. Klik hier

© Klimaatladder.nl