Welkom!

Met deze site (in ontwikkeling) willen wij een bijdrage leveren om op een open, positieve en constructieve wijze de hierna vermelde thema's te belichten.

De site wil verder een gids zijn naar- en een podium bieden voor waarnemingen en ideeën met betrekking tot die thema's uit allerlei bronnen.

Zelf een bijdrage leveren?

Indien gewenst kunt u ook zelf een bijdrage leveren. Neem in dat geval even contact met ons op.

 

Zoeken

Realisatie website:

sp ezwebdesign

Universiteit Wageningen meet temperatuur Amsterdam

Op de site van de Volkskrant staat dat de Universiteit Wageningen de temperatuur en luchtvochtigheid van de binnenstad van Amsterdam in kaart gaat brengen. Door klimaatverandering komen meer perioden voor met extreme warmte. Steden, met name de mensen die daar wonen, zijn daar extra gevoelig voor.

Lees het hele artikel hier

Gezondheidsschade door trucks

De Volkskrant meldt op haar site dat vervuiling door vrachtwagens Nederland jaarlijks naar schatting 1,7 miljard euro aan zorgkosten kost. Dat betekent 4 tot 7 cent aan 'gezondheidsschade' per gereden kilometer door een zware vrachtwagen, afhankelijk van het bouwjaar. Dat stelt het Europese Milieuagentschap (EEA) in een donderdag gepresenteerd rapport.

Lees het hele artikel hier

Oermens leefde helemaal niet in harmonie met natuur

De meeste hedendaagse problemen zijn wel in kaart gebracht. Vele al dan niet deskundigen hebben zich er over gebogen en blijven dat doen. Dit heeft er meestal wel toe geleid dat ook de oplossingen zijn bedacht, al is het maar in theorie. Om de theorie in de praktijk te brengen vergt inspanningen van de mens, in tijd en vaak ook met geld. Waarom gaat het dan toch vaak zoals het gaat? Wat blijkt? De menselijke eigenschappen goeien roet in het eten. Over de eigen schaduw is blijkbaar niet heen te stappen.

Op de site van de Volkskrant stond op 21 juni 2012 een artikel met de bovenstaande kop. De redacteur vraagt zich af vanwaar de ingebakken onverschilligheid over het milieu? Wetenschappers Mark van Vugt, Vladas Griskevicius en Stephanie Cantú wijzen op vijf menselijke oerdriften: de voorkeur voor eigenbelang, de drang naar status, de neiging om anderen te imiteren, de aanleg tot kortzichtigheid en de tendens om ongrijpbare problemen zoals klimaatverandering te negeren.

Lees het hele artikel hier

VN-milieuagentschap UNEP: toenemend gebruik chemicaliën vormt ernstige bedreiging volksgezondheid

Op de site www.biojournaal.nl staat het bericht dat het snel toenemende gebruik van chemicaliën wereldwijd een ernstige bedreiging voor de volksgezondheid. Aldus het VN-milieuagentschap UNEP. Overheden en industrie moeten dringend de handen ineen slaan om de risico's te verminderen.

De productie van chemicaliën blijft wereldwijd groeien. In Noord-Amerika en Europa wordt de groei van 2012 tot 2020 geschat op 25 procent, in Afrika en het Midden-Oosten op 40 procent en in Azië zelfs op 50 procent.

"Van de meer dan 140.000 chemicaliën die vandaag op de markt zijn, is maar van een fractie onderzocht wat de gevolgen zijn voor mens en milieu", stelt het agentschap in een nieuw rapport. Het gebruik van chemicaliën in de industrie en de landbouw is daardoor wereldwijd bij de vijf grootste doodsoorzaken, goed voor meer dan een miljoen doden per jaar en vele malen meer gewonden en zieken.

Lees het hele artikel hier

 

Plasticsoep Stille Oceaan veel schadelijker dan gedacht

De site van De Volkskrant meldt dat de zogeheten plasticsoep in de noordelijke Stille Oceaan, een vervuild gebied ter grootte van Frankrijk, Spanje en Portugal samen,  meer schadelijke effecten op het zeeleven heeft dan eerder werd aangenomen. Dit concluderen onderzoekers van de Universiteit van Californië.

Zij ontdekten dat de plastic snippers in toenemende mate worden gekoloniseerd door het insect Halobates sericeus, een zeeschaatser, die massaal eitjes legt op dunne stukjes kunststof. Zowel de eitjes als de insecten zelf zijn geliefd voedsel voor onder meer krabben, die op die manier plastic afval in hun maag krijgen. De studie is woensdag gepubliceerd in het online wetenschappelijk tijdschrift Biology Letters.
Lees het hele artikel op de site van De Volkskrant hier

 

© Klimaatladder.nl