Welkom!

Met deze site (in ontwikkeling) willen wij een bijdrage leveren om op een open, positieve en constructieve wijze de hierna vermelde thema's te belichten.

De site wil verder een gids zijn naar- en een podium bieden voor waarnemingen en ideeën met betrekking tot die thema's uit allerlei bronnen.

Zelf een bijdrage leveren?

Indien gewenst kunt u ook zelf een bijdrage leveren. Neem in dat geval even contact met ons op.

 

Zoeken

Realisatie website:

sp ezwebdesign

Drooggevallen waterbekkens São Paulo

In de uitgave van NRC Handelsblad van 19 november 2014 staat een prachtige foto van drooggevallen waterbekkens die ten dienste staan aan de Braziliaanse stad São Paulo. De foto lijkt een grommend monster te verbeelden die uit het brein van een kunstenaar ontsproten zou kunnen zijn. De krant geeft ook een mogelijke verklaring voor de droogte. Lezen dus.

Zee-ijstijd op komst?

Volgens de site van de Volkskrant moeten klimaatvoorspellers Groenland beter in de gaten houden. De hoeveelheid zoet water die vanaf dit eiland de Noord-Atlantische Oceaan in stroomt is groter dan gedacht - met mogelijk koele gevolgen.

Behalve dat er meer zoet water de zee in stroomt, is ook de snelheid van de zoetwaterstroom vanaf Groenland de afgelopen twintig jaar fors toegenomen. Dat schrijven aardwetenschappers uit Bristol, Utrecht, Enschede en Californië deze week in het vakblad Geophysical Research Letters. De gevolgen kunnen groot zijn: het zoete water doet niet alleen de zeespiegel stijgen, maar kan uiteindelijk ook de Warme Golfstroom afremmen, die onder meer Europa van warmte voorziet.

Lees het hele artikel hier

WMO: 2011 was een warm jaar

De site van de Volkskrant meldt dat 2011 volgens de WMO (Wereld Meteorologische Organisatie) een warm jaar was. Sinds 1850 is maar 10 keer een warmer jaar waargenomen. Volgens de weerkundigen is 2011 tevens het warmste jaar ooit waarin sprake was van het La Niña-effect, dat een verkoelende werking heeft. In de relatief warme wintermaanden groeide weinig poolijs aan. Volgens de WMO bewijzen de bevindingen dat klimaatverandering nu gaande is en geen dreiging is voor een verre toekomst.

Lees het hele artikel hier

'Opwarming aarde niet meer onder controle'

Op de site van De Volkskrant staat in een artikel met gemelde kop, dat de opwarming van de aarde nog beperken tot net geen 2 graden Celsius, zoals besproken op de VN-klimaatconferentie, niet meer mogelijk is. Dat zegt althans de Britse professor Bob Watson, een gerespecteerde klimaatwetenschapper. De gevolgen zijn nauwelijks te overzien.

Watson is niet zomaar een 'alarmist'. Hij is hoofdwetenschapper bij het Britse ministerie voor Voedsel en Landbouw en was voorheen voorzitter van een van de onderzoeksgroepen bij het VN-klimaatpanel. Ook was hij wetenschappelijk adviseur voor de Wereldbank en voor voormalig Amerikaans vicepresident Al Gore.

Lees het hele artikel, waarin verder aan de orde komen: risico, hittegolf in Europa en groene technolgie, hier.

 

Dieren en planten krimpen door klimaatverandering

Veel dieren en planten worden kleiner door de impact van klimaatverandering op hun leefgebieden. Dat stellen wetenschappers in een artikel in The Nature Climate Change Journal. De wereldwijd stijgende temperaturen en veranderingen in het klimaat veroorzaken een domino-effect dat nu al effect heeft op de groei van een groot aantal dieren- en plantsoorten. Uiteindelijk kan dit ook van invloed zijn op het leven van de mens. Wanneer een grote bron van voedsel - zoals vis - minder groeit in zowel omvang als hoeveelheid, kunnen minder mensen van deze voedselbron voorzien worden.
In de afgelopen eeuw is de gemiddelde temperatuur wereldwijd met 1 graden Celsius gestegen. Klimaatdeskundigen voorspellen dat dit 7 graden Celsius is in het jaar 2100.

Klik hier voor het hele artikel op de site van de Volkskrant.

© Klimaatladder.nl