Welkom!

Met deze site (in ontwikkeling) willen wij een bijdrage leveren om op een open, positieve en constructieve wijze de hierna vermelde thema's te belichten.

De site wil verder een gids zijn naar- en een podium bieden voor waarnemingen en ideeën met betrekking tot die thema's uit allerlei bronnen.

Zelf een bijdrage leveren?

Indien gewenst kunt u ook zelf een bijdrage leveren. Neem in dat geval even contact met ons op.

 

Zoeken

Realisatie website:

sp ezwebdesign

Voor 2100 moet uitstoot naar nul

De voorpagina van de Volkskrant van maandag 3 november 2014 is vrijwel geheel ingeruimd voor een artikel met gemelde kop. VN-klimaatexperts vinden broeikasgas een gevaar voor mens en natuur. Deze en meer bevindingen staan in het vijfde IPCC-rapport, waaraan zo'n 800 wetenschappers hebben meegewerkt. De voorzitter van de commissie, Rajendra Pachauri, stelt dat de kosten van geen actie gruwelijk veel hoger zullen zijn dan die van actie. 
Lees het hele artikel in gemelde uitgave van de Volkskrant.

Ontdooiende permafrost zorgt voor meer CO2 dan gedacht

Dit meldt de Volkskrant op haar site.

Wanneer de oude koolstof in het ijs vrijkomt, verandert het 40 procent sneller in koolstofdioxide, hebben wetenschappers ontdekt. Door de klimaatverandering kan voldoende CO2 uit de permafrost vrijkomen om de temperaturen wereldwijd nog eens met 3 graden Celsius te laten stijgen, bovenop de opwarming door de menselijke uitstoot uit olie, gas en steenkool, zo gaf een studie uit 2011 al aan.

Lees het hele artikel hier

Niet meer droogte door veranderende klimaat

Dit meldt de site van de Volkskrant.

Het veranderende klimaat zorgt voor veel minder droogtes dan we denken. Tussen 1950 en 2008 is de wereld gemiddeld genomen zelfs nauwelijks verdroogd, aldus een nieuwe analyse in vakblad Nature.

Lees het hele artikel hier

Dat is opmerkelijk, omdat de wereld de laatste jaren werd opgeschrikt door grote droogtes in onder meer Australië (2010), de Verenigde Staten (2012) en Rusland (2010 en 2012). 'Die waren inderdaad opvallend, en werden soms toegeschreven aan klimaatverandering', zegt hydroloog Justin Sheffield van Princeton University. 'Maar er is ook veel bewijs dat zulke droogtes toeval waren en er in het verdere verleden veel vergelijkbare, zelfs ergere droogtes waren.'

Tot op heden maken hydrologen bij het inschatten van verdroging gebruik van een simpel, maar oud rekenmodel. Dat kijkt naar de temperatuur: hoe warmer, des te meer verdamping - en des te groter de kans op droogte. Onder meer het VN-klimaatpanel IPCC kwam zo tot de conclusie dat de opwarming van de aarde steeds langere en ernstigere droogtes zal geven.

Lichte trend
Maar of een gebied opdroogt, hangt ook af van zaken als de wind, de hoeveelheid zonnestraling en de luchtvochtigheid, schrijven Sheffield en collega's uit Australië en de VS in Nature. 'Onze resultaten geven aan dat er wereldwijd weliswaar een lichte trend is richting meer droogte, maar veel minder dan tot dusver werd aangenomen.'

Waar de oude methode nog 98 procent van al het land droger zag worden, is volgens de nieuwe methode 42 procent tussen 1950 en 2008 juist wat natter is geworden. In Europa werden met name de zuidelijke landen weliswaar droger, maar beduidend minder dan men tot dusver aannam. Rusland, Australië, het oosten van de VS en de bovenste helft van Zuid-Amerika werden eerder natter dan droger.

Grofvuil
Alle reden om de oude rekenmanier onderhand bij het grofvuil te zetten, vindt ook hydroloog Richard de Jeu van de Vrije Universiteit Amsterdam. Al betwijfelt hij of de nieuwe manier wél ideaal is. 'De stap van 'het valt mee', daar zou ik voorzichtig mee zijn', waarschuwt hij.
De Jeu wijst op recente satellietmetingen, die wél een 'voorzichtige trend naar meer droogte' laten zien. 'Voorzichtig' is het juiste woord, benadrukt De Jeu. De metingen lopen nog maar een jaar of twintig en er zijn verstorende factoren in het spel, zoals schommelingen in de zeestromingen. 'Dat maakt het allemaal erg lastig. Maar áls we een trend zien, gaat die de droge kant op.'

Sheffield en De Jeu zijn het over één ding eens: het is tijd voor nieuwe, betere manieren om verdamping te bepalen. 'Er stromen op dit moment zeer veel gegevens binnen', zegt De Jeu. 'Het zou mij niet verbazen

Aarde warmt deze eeuw 4 graden op

De site van de Volkskrant meldt, dat de temperatuur op aarde deze eeuw met 4 graden Celsius stijgt, als de we er niet in slagen klimaatverandering afdoende te bestrijden. Deze conclusie trekken wetenschappers van het Duitse Potsdam Klimaatinstituut in een studie, welke werd verricht in opdracht van de Wereldbank.

Lees het hele artikel hier

El Calafate boottocht Los Glaciares 4.NEF 

El Calafate, Los Glaciares, Argentinië (Patagonië), foto Mariet van den Bergh 2009

Ongekend sterke toename CO2-uitstoot in 2010

De uitstoot van kooldioxide is vorig jaar ongekend sterk gestegen, blijkt uit berekeningen van het Amerikaanse ministerie van energie. De uitstoot was 512 miljoen ton meer dan in 2009, een stijging van zes procent. De grootste vervuilers zijn China, de Verenigde Staten en India.

Lees het hele artikel op de site van de Volkskrant hier

 

© Klimaatladder.nl