Welkom!

Met deze site (in ontwikkeling) willen wij een bijdrage leveren om op een open, positieve en constructieve wijze de hierna vermelde thema's te belichten.

De site wil verder een gids zijn naar- en een podium bieden voor waarnemingen en ideeën met betrekking tot die thema's uit allerlei bronnen.

Zelf een bijdrage leveren?

Indien gewenst kunt u ook zelf een bijdrage leveren. Neem in dat geval even contact met ons op.

 

Zoeken

Realisatie website:

sp ezwebdesign

VK boekbespreking: Wereldopkoper China

Sheila Sitalsing bespreekt in De Volkskrant van 15 september 2012 het boek van Dambisa Moyo (Oxford-econoom, ex-Wereldbank, ex-Goldman Sachs): winner take all - china's race for resources and what it means for us (Allen Lane; 272 pagina's; ca. € 17,00).

Zij constateert dat nergens de behoefte aan spullen harder groeit dan in China. De Chinese bevolking nadert de 1,5 miljard mensen, van wie een miljard nog in armoede leeft. Het resultaat is een strooptocht van China over de aardbol met maar één doel: het veiligstellen van de toestroom van grondstoffen, variërend van water en metalen tot fossiele brandstoffen en vruchtbare grond.

Sitalsing eindigt de bespreking met de conclusie dat Moyo geen soepele pen heeft, wel een boodschap die beklijft: u bent boos over die paar tientjes hogere reiskosten? Ha, wacht maar tot de olieprijs blijvend is vervijfvoudigd.

Lees de gehele boekbespreking in gemelde uitgave van De Volkskrant.

© Klimaatladder.nl