Welkom!

Met deze site (in ontwikkeling) willen wij een bijdrage leveren om op een open, positieve en constructieve wijze de hierna vermelde thema's te belichten.

De site wil verder een gids zijn naar- en een podium bieden voor waarnemingen en ideeën met betrekking tot die thema's uit allerlei bronnen.

Zelf een bijdrage leveren?

Indien gewenst kunt u ook zelf een bijdrage leveren. Neem in dat geval even contact met ons op.

 

Zoeken

Realisatie website:

sp ezwebdesign

bedrijven op jacht naar grondstoffen

In de Volkskrant van 11 april 2012 staat een artikel over de problemen die veel bedrijven ondervinden bij het veiligstellen van de aanvoer van de benodigde grondstoffen. Twee in Nederland gevestigde bedrijven hebben daarom de afgelopen twee jaar zelf buitenlandse mijnen gekocht. Vooral bedrijven in de hightechindustrie hebben hiermee te maken. Een voorbeeld is neodymium, een belangrijk element in magneten voor onder meer windturbines. China heeft nu 97 procent van de productie in handen.

Ook de nikkel, koper en chroom staan in het rijtje. De vanzelfsprekendheid van de beschikbaarheid van grondstoffen heeft bedrijven gemakzuchtig gemaakt. Nu past een op de tien bedrijven al het ontwerp van zijn producten aan. Voor ontwerpers is dit een nieuw fenomeen.

 

De groeiende e-afvalberg

Op de website van Triodos Bank staat een artikel over de de groeiende e-afvalberg.

Triodos Bank zocht uit wat bedrijven doen om de verspilling tegen te gaan. Mobieltjes, laptops, I-pods of Mp3-spelers. Ze hebben niet het eeuwige leven. Dus de berg met e-afval groeit.

Een van de aspecten die in het onderzoek aan de orde kwam, is het afvalprobleem van consumentenelektronica. Triodos Sustainability Research wilde weten welke bedrijven echt werk maken van het terugdringen van hun e-afval. Dit is belangrijk omdat deze afvalstroom groeit en vol met gevaarlijke stoffen en zeldzame metalen zit.

Lees het hele artikel hier

Tegenvallende banengroei voedt zorgen over economie VS

Aldus De Volkskrant op 09-07-2011

De werkloosheid steeg in juni naar het hoogste niveau in zes maanden (9,2 procent). Dit ondanks de vele stimuleringsmaatregelen van de regering-Obama. 14,1 miljoen Amerikanen zitten zonder werk. Alleen al om alle toetreders op de arbeidsmarkt te absorberen, moeten er elke maand 125 duizend arbeidsplaatsen bij komen. De trage banengroei is een onmiskenbaar teken dat de groei van de economie stagneert, aldus meerdere economen. De stijgende grondstoffenprijzen zetten een rem op de industriĆ«le ontwikkeling. 

© Klimaatladder.nl