Welkom!

Met deze site (in ontwikkeling) willen wij een bijdrage leveren om op een open, positieve en constructieve wijze de hierna vermelde thema's te belichten.

De site wil verder een gids zijn naar- en een podium bieden voor waarnemingen en ideeën met betrekking tot die thema's uit allerlei bronnen.

Zelf een bijdrage leveren?

Indien gewenst kunt u ook zelf een bijdrage leveren. Neem in dat geval even contact met ons op.

 

Zoeken

Realisatie website:

sp ezwebdesign

Opinie: Greenpeace benadrukt te veel eigen gelijk

Onderstaand opinieartikel verscheen op 22-10-2011 in de Volkskrant onder de titel: Greenpeace benadrukt te veel eigen gelijk.

De commotie over de vermeende ludieke actie (O&D, 15 oktober) van Greenpeace maskeert het fundamentele probleem dat de milieuorganisatie heeft: er is in Nederland nauwelijks verzet tegen kernenergie en het bijbehorende afval. En het paradoxale is dat Greenpeace daar tot op zekere hoogte zelf medeverantwoordelijk voor is.

De organisatie is namelijk niet in staat om de zo belangrijke 'zwevende kiezer' te bereiken, zoals dat in de politiek heet. Greenpeace biedt daarvoor in zijn strategie en communicatie geen enkele ruimte.

Kernenergie is overbodig, het is gevaarlijk, het afvalprobleem is onoplosbaar en niemand wil het. Punt. Dat is de boodschap. Door die compromisloze houding zullen de voorstanders van kernenergie nooit overtuigd raken. Niet erg, daar valt niets te verliezen. Bij de eigen achterban doet de boodschap het uitstekend, maar daar valt niets te winnen.

Dat is er wél bij de zwijgende middengroep. Die maakt uiteindelijk het verschil. Deze groep informeert zich, denkt na en wil - en kan - worden overtuigd. Greenpeace biedt daarvoor echter geen enkele opening. Het is nee, nee en nog eens nee.

Informatie die niet in het eigen gelijk past, wordt ontkend of genegeerd. Zelfs na de ramp in Fukushima is nog altijd zo'n 40 procent van de Nederlanders voor kernenergie in eigen land. Toch houdt Greenpeace vol dat 'Nederland geen kernenergie wil'. In een poll van Omroep Zeeland bleek dat 64 procent kernafvaltransport niet gevaarlijk vindt. Een deel van de bevolking is erg tegen, een deel erg voor maar de meesten zweven. Net als het politieke landschap is ook de arena van de milieubeweging veranderd. Organisaties worden niet meer blind gesteund, men steunt per onderwerp. Dat vraagt per onderwerp een aangepaste manier van campagnevoeren: een die de 'zwevende kiezer' serieus neemt en niet alleen voortdurend het eigen gelijk benadrukt. Die houding maakt Greenpeace veel minder effectief dan de organisatie zou kunnen zijn.

Remco de Boer, Amsterdam

© Klimaatladder.nl