Welkom!

Met deze site (in ontwikkeling) willen wij een bijdrage leveren om op een open, positieve en constructieve wijze de hierna vermelde thema's te belichten.

De site wil verder een gids zijn naar- en een podium bieden voor waarnemingen en ideeën met betrekking tot die thema's uit allerlei bronnen.

Zelf een bijdrage leveren?

Indien gewenst kunt u ook zelf een bijdrage leveren. Neem in dat geval even contact met ons op.

 

Zoeken

Realisatie website:

sp ezwebdesign

IKEA in windmolens en zonnepanelen

De site van De Volkskrant bericht dat IKEA in negen landen 314 windmolens heeft voor eigen gebruik. Daarnaast zijn de daken van alle vestigingen ook nog eens bedekt met 700.000 zonnepanelen. Het streven is, om in 2020 volledig energieneutraal te zijn.
Lees het hele artikel hier

 

 

 

Symposium 'Het ABC van duurzaamheid: waardecreatie met retouren'

Op de site van de Open Universiteit staat het volgende bericht.

Op 9 oktober 2012 organiseert de Kamer van Koophandel Limburg het symposium 'Het ABC van duurzaamheid: waardecreatie met retouren'. Studenten die onder leiding van Harold Krikke, hoogleraar aan de Open Universiteit en universitair hoofddocent aan Tilburg University, afstudeeronderzoek deden naar het meten en verbeteren van de closed-loop supply chain zijn aanwezig bij de presentaties over duurzaam ondernemen.
Waardecreatie

Steeds meer bedrijven komen tot het besef dat hergebruik van producten kan leiden tot waardecreatie. Wij onderscheiden hierbij drie typen waarden: klanttevredenheid, vermindering van milieu-impact en economische waarde.

Lees verder hier

De Mondiale Ecologische Voetafdruk

Door Jan Juffermans (november 2011)

voetstapVoor het werken aan een duurzame en solidaire wereld, maar bijvoorbeeld ook aan duurzame gemeenten, bedrijven en leefstijlen, zijn nieuwe indicatoren nodig. Liefst in de vorm van een dashboard, dat samen een betrouwbaar beeld oplevert of we wel de goede kant op gaan. Een van de indicatoren op dat dashboard zou de Mondiale Ecologische Voetafdruk moeten zijn, kortweg de Voetafdruk. En aanvullend ook de Watervoetafdruk.

Omschrijving Voetafdruk

Het model van de Voetafdruk is ontwikkeld door prof. William Rees en dr. Mathis Wackernagel, aan de Universiteit van British Columbia in Canada. De eerste lezing over het model in Europa werd gehouden door prof. Rees in Aalborg in 1994. Die lezing ging over de Voetafdruk van steden en dorpen. In 1996 brachten Rees en Wackernagel samen het eerste (educatieve) boek uit over het model, met de titel 'Our Ecological Footprint', nadat Wackernagel bij Rees was gepromoveerd op de ontwikkeling van de methodiek. Voor educatie wordt in diverse landen nu ook de term Global Footprint ofwel Mondiale Voetafdruk gebruikt. Hier zullen we verder de afkorting van de Ecologische Voetafdruk – EV -  of gewoon Voetafdruk gebruiken.  Je kunt met de EV enkele cruciale aspecten van duurzaamheid meten en vergelijken, namelijk het energie- en ruimtegebruik, bijvoorbeeld van landen, steden, en personen. Maar hij kan ook goed gebruikt worden voor provincies, bedrijven en instellingen (zoals een kerk, school of universiteit), en zelfs voor producten en diensten. Vooral in de eenvoud van het model, en het kunnen vergelijken met de mondiale biocapaciteit, ligt te kracht van de EV.

De rekenwijze

Lees meer...

© Klimaatladder.nl